Twitter
10 Mayıs 2018 Perşembe

ABD'de CIA başkanlığına aday gösterilen Gina Haspel, senatoda ifade verdi. Hakkındaki "işkence" iddialarını çürütmeye çalıştı. Haspel'in sözleri itiraf sayıldı. 

Adı işkence iddialarına karışan ve Amerika Birleşik Devletleri'nde CIA Başkanlığına aday gösterilen Haspel, Amerikan Senatosu'nun karşısına çıkıp kendini savunmaya çalıştı.

Haspel, senatonun karşısında işkenceye izin vermeyeceğine dair söz üzerine söz verdi ve "Asla ve kat'a CIA'i sert sorgulama programına geri döndürmeyeceğim" dedi. Ancak kullandığı bu ifadeler itiraf olarak yorumlandı.

Haspel, itiraf olarak nitelenen başka cümleler de kurdu. Tayland'daki CIA sorgulama merkezinde kaydedilen gizli kamera görüntülerinin silinmesi için emri kendisinin verdiğini kabul etti. Tutukluların sorgunlama anlarını gösteren o videoların, CIA çalışanlarının güvenliği için imha edildiğini savundu. Daha önce Amerikan Adalet Bakanlığı, Haspel'in söz konusu videoların silinmesi nedeniyle suçlu bulunmayacağına hükmetmişti.

#habericireklam#300x250#4060814#right#

Haspel, ABD Başkanı Donald Trump tarafından CIA Başkanlığına aday gösterildiği andan beri tepkilerin hedefinde. Çünkü geçmişte Tayland’daki Amerikan hapishanesinin CIA sorgulama merkezinde yöneticilik yapmış, ve o dönemde tutukluların suda boğulma hissi yaratan işkence yöntemiyle sorgulandığı iddia ediliyordu.

Haspel, ifade verirken oturumu dinleyen bir grup, protesto gösterisi düzenledi. Salondan, "İşkenceyi durdurun ve eli kanlı gina" sesleri yükseldi.

İyi derecede Türkçe bilen Haspel, 30 yıldır CIA'de görev yapıyor. Amerikan Senatosu’nun onayını alırsa ilk kadın CIA Başkanı olacak.