Twitter
28 Mart 2018 Çarşamba

Ana maddesi ham petrol, üretilirken de tüketildikten sonra da çevreye zarar veriyor. Üstelik sağlık dostu da değil. Ama ucuz ve dayanıklı olduğu için pet şişeler üreticilerin vazgeçilmezi. Atıklarıysa, giderek daha büyük bir sorun haline geliyor. İngiltere, bu nedenle, pet şişe alımına düzenleme getirmeye hazırlanıyor.

İngiliz hükümeti, pet şişe depozitosu planını kamuya açıkladı. Plana göre, pet şişede içecek alanlar, depozito ücreti ödeyecek. Yani içeceğe ayrı, pet şişeye ayrı ödeme yapılacak. Alışveriş merkezleri ve marketelre, pet şişe dönüşüm kutuları yerleştirilecek. Boş pet şişeleri kutulara yerleştirenler, paralarını geri alacak. Atık şişeler de yeniden dönüşüme sokulacak.

İstatistiklere göre, sadece İngiliz tüketiciler, yılda 13 milyar plastik şişe alıyor. Ama bunların 3 milyarı yeniden kullanılmak yerine ya yakılarak yok ediliyor ya da çöpe atılıyor. Geri kalanıysa doğada 'atık' olarak yıllarca varlığını sürdürüyor. Depozito düzenlemesiyle, İngiltere'de atık pet şişe oranının azaltılması planlanıyor. Depozito için düşünülen ücret en fazla 22 penny olacak. Benzer düzenleme Danimarka, İsveç ve Almanya'da başarıyla uygulanıyor.