Twitter
Kanser tehlikesi! 'Valsartan' içeren 33 ilacın satışı durduruldu
17 Temmuz 2018 Salı

Avrupa İlaç Ajansı, Çin'de üretilen 'valsartan' etken maddesinin kanser riski taşıdığını duyurdu. Sağlık Bakanlığı, söz konusu etken maddeyi taşıyan kalp ve tansiyon ilaçlarına ilişkin inceleme başlattı. Türkiye'deki 33 ilaç için Çin'den etken madde tedarik edildiği belirlendi. 'Valsartan' etken maddesini içeren Türkiye'deki kalp ve tansiyon ilaçları takip sisteminde engellendi. Sağlık Bakanlığı ilaçların satışını engelledi. 

Farmakolog Prof. Dr. Ali Yağız Üresin, bu konuda hastaların dikkat etmesi gerekenleri şu sözlerle açıkladı: "Hastalarımızın, 'valsartan' etken maddeli ilaç alıyorlarsa; eczaneye gittiklerinde bu ilacın söz konusu inceleme altında olan ürün mü yoksa sakınca içermeyen ürün mü olduğunu sormaları gerekir. Zaten Sağlık Bakanlığı, şüpheli olan ürünlerin piyasaya verilmesini engellediği için, hastalarımız rahatlıkla eczaneden kendilerine tedarik edilen 'valsartan'ı alabilirler. Daha önceden aldıkları 'valsartan' varsa, hekimleri ve eczacılarıyla görüşsünler ve onları kullanıp kullanmayacaklarını da öğrensinler." 

İlaçların piyasadan çekilme sebebi ise kanser yapabilme riski. Konu ile ilgili açıklama yapan Onkolog Dr. Yavuz Dizdar, "Valsartan etken maddeli ilaç kullanan kimse varsa, 'Bu bizi kanser edecek' diye bir düşünceye kapılmasın. Alınmış olan maddeler kanser yapar diye bir şey söz konusu değil; hipertansiyon tedavisine devam edenler aynı şekilde tedavilerine devam edecekler. Alınmış olan maddeden de, o miktarda ve o maruz kalma süresinde, ki hepsi ihtimal bunların, kanser olma olasılıığı yok"
Uzmanlar, ilacınızdan şüpheleniyorsanız mutlaka doktorunuzla konuşun diyor. 

HABER: KÜBRA DEMİR