Twitter
15 Mart 2018 Perşembe

Dokuz ülkeden 259 farklı şişe su incelendi. Neredeyse hepsinde plastik parçacıklar bulundu. Araştırma Amerika Birleşik Devletleri'ndeki New York Devlet Üniversitesi'nde yapıldı. Amerika, Çin, Brezilya, Hindistan, Kenya, Endonezya, Meksika, Lübnan ve Tayland'dan plastik su şişeleri incelendi. İncelenen 11 farklı ulusal ve uluslararası marka, su tüketimi fazla olan ülkelerden seçildi.

Araştırmada su şişelerine nil kırmızısı adlı özel bir boya damlatıldı. Boya, suda yapıştıkları plastik parçacıklarını florasan ışığına dönüştürdü ve çarpıcı bir sonuç ortaya çıkardı. Şişe uların yüzde 90'ında mikroplastik olarak bilinen küçük plastik parçaları vardı. Üstelik bu plastik parçalarının bir bölümü, saç telinden daha kalındı.

Mikroplastik olarak bilinen küçük plastik parçalarını yutmanın sağlığa zarar verdiğine dair bir kanıt yok ama olası etkilerine dair bilimsel çalışmalar yürütülüyor. Araştırmanın ardından gözlerin çevrildiği dünyaca ünlü markalar, ürünlerinin güvenlik ve kalite standartlarına uyduğunu söylüyor. Firmalar, mikroplastiklerle ilgili yönetmelik olmadığına ve suların test edilmesi için standart yöntemler kullanılmadığına da dikkat çekiyor.